Africa Oil

Africa Oil är ett oljeprospekteringsbolag som ingår i Lundingruppen. Aktien är primärnoterad på Torontobörsen och tog 2014 klivet upp på Nasdaq OMX efter nästan fyra år på First North. Bolaget innehar ett stort antal licenser i Kenya, Etiopien och Puntland som sträcker sig över fyra geologiska trender (perm/trias, jura, krita och tertiär) och totalt omfattar en areal om ca 300 000 km². I samtliga fyra geologiska trender har oljefynd om över en miljard fat, så kallade elefanter, gjorts i angränsande länder. Genom ett aggressivt borrprogram ska bolaget undersöka om det även ligger gömda elefanter på deras licenser.


Ledningen har lång och gedigen erfarenhet av oljebranschen och ett imponerande track-record av tidigare framgångsrika projekt. Keith C. Hill, VD, har över 25 års erfarenhet från oljebranschen med flertalet tidigare positioner inom Lundingruppen. Hill var VD för Valkyries Petroleum tills uppköpet av Lundin Petroleum och var även med och grundade Tanganyika Oil. Hill är för närvarande styrelseordförande i BlackPearl Resources och ShaMaran Petroleum som även de ingår i Lundingruppen.Gick in i Africa Oil 2015-08-06 för 12,72 kr per aktie


Dubblar innehavet i  Africa Oil 2015-09-24 för 9,5 kr per aktieSålt allt i Africa Oil på 14 kr


(2015-11-09) Otroligt bra nyhet för oss Africa Oil aktieägare

Oljebolaget Africa Oil uppger att man kommit överens om ett utfarmningsavtal med Maersk Oil för block i Kenya och i Etopien.

Totalt kan avtalet vara värt 845 miljoner dollar, motsvarande 7,4 miljarder kronor, för Africa Oil.


I och med dagens fantastiska nyheter är nu Africa Oil i princip helt avriskat. Det enda som kan stjälpa en uppgång är en prisnedång för oljan från de redan låga nivåerna vi har nu. Det mest troliga är dock att vi ser en oljeprisuppgång.  Fram till 2019/2020 då produktionen tar vid, pengarna som Maersk går in med räcker fram till dess.  Inga fler pps eller emissioner!


Motiverat värde idag är långt över dagens kurs. Trots dagens uppgång är aktien fortfarande otroligt köpvärd och undervärderad. Vi fick idag ett första pris på hur mycket hela bolaget kan komma att säljas för. En exit kommer att ligga över 50 kr baserat bara på den olja vi har hittat idag.

En ny basin och ett högre oljepris på det och vi får en mycket högre exitkurs.


Läs mer längre ner på den här sidan...


Otroligt bra nyhet för oss Africa Oil aktieägareOljebolaget Africa Oil uppger att man kommit överens om ett utfarmningsavtal med Maersk Oil för block i Kenya och i Etopien.

Totalt kan avtalet vara värt 845 miljoner dollar, motsvarande 7,4 miljarder kronor, för Africa Oil.


Enligt ett pressmeddelande köper Maersk 50 procent av Africa Oils intressen i block 10BB, 13T samt 10BA i Kenya samt Rift Basin och South Omo-blocken i Etiopien.

Enligt villkoren betalar Maersk vid slutförandet av transaktionen 350 miljoner dollar som ersättning för cirka 50 procent av tidigare kostnader för Africa Oil före avtalade 31 mars 2015.


För Africa Oil kan affären vara värd 845 miljoner dollar, motsvarande 7,4 miljarder kronor. Maersk kommer också ersätta Africa Oil för vissa kostnader som inträffat mellan ikraftträdandet och slutförandet.


Med start under det ikraftträdande datumet kommer Maersk också att ta upp till 75 miljoner dollar av bolagets andel av utvecklingskostnader vid bekräftelse av resurser, samt 15 miljoner av bolagets andel av prospekteringskostnader.


Utöver detta kommer Maersk också ta upp till 405 miljoner dollar av Africa Oils utveckling av Lokichar-projektet. Det totala beloppet (carry amount) kommer bero på hur Lokichars utvecklingsprojekt möter vissa tröskelvärden, samt tidpunkten för den första oljan.
AFRICA OIL DANSK UTFARMNING BORDE DUBBLA KURSEN - SWEDBANK


Africa Oils utfarmning kring sina mest värdefulla östafrikanska tillgångar till danska Maersk Oil borde dubbla Lundin-bolagets aktiekurs vid en snabb anblick.

Det skriver Swedbank Markets i en kommentar till måndagens storaffär. Banken understryker särskilt oljebolagets förbättrade balansräkning:


"Affären och kontantbetalningarna kommer att på ett betydande sätt minska risken i Africa Oils balansräkning och behovet av framtida emissioner. Bolagets vd säger att ingen ytterligare finansiering väntas innan produktionsstart. Enligt vår bedömning är det ett rimligt antagande. I värsta fall ser vi ett visst behov för skuldfinansiering i den slutliga utvecklingsfasen kring år 2019/2020."


Nu när Africa kommer att få en välfylld kassakista så väntas Lundin-bolaget fortsätta med sina prospekteringsborrningar för att eventuellt stöta på helt nya oljeområden, menar banken. En möjlighet skulle vara att skjuta in pengar i intressebolaget Africa Energy.


"Måndagens affär berättigar en aktiekursökning med 100 procent. Dock anar vi att marknaden kommer att vara försiktigt med att värdera framtida betalning från Maersk. Hursomhelst skulle en kursreaktion under 30 procent framstå som ett fynd", skriver Swedbank som har rekommendationen köp.
Lite intressanta länkar angående Africa Oil och Oljeprisethttp://www.di.se/artiklar/2015/11/9/saudiarabiens-vice-oljeminister-ser-mojlig-prisuppgang/

Skriv gärna i Africa Oil forumet nedan:


Om ni har frågor om företaget, nyheter eller annan information.

(Det går även att skriva som Guest, klicka bara i rutan "Id rather post as a guest")